Navigácia

Jesenné tekvicové sušienky trikrát inak

Nič nepatrí k jeseni viac, ako tekvica. Ak je aj u vás doma na dennom poriadku tekvicová polievka alebo tekvicové pyré a vašim deťom už tekvica vylieza z uší, vyskúšajte niečo iné. Napríklad tekvicové sušienky! Máme pre vás rovno tri recepty, ktoré si celá rodinka zamiluje.

Tekvica už dávno nepatrí iba medzi tradičné jesenné dekorácie, ale aj medzi pochúťky, ktoré nám počas tohto farebného ročného obdobia nesmú chýbať ani na tanieri. Recepty, ktoré nájdete nižšie, sú také chutné, že možno budete chcieť pripraviť rovno dvojitú dávku. Navyše je ich príprava veľmi jednoduchá, takže ich bez problémov zvládnete aj s pomocou detí.

Klasické tekvicové sušienky

Klasické tekvicové sušienky

Ingrediencie

  • 1 vajíčko
  • 100 g trstinového cukru
  • 200 g tekvicového pyré
  • 250 g celozrnnej múky
  • ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 2 čajové lyžičky škorice
  • 100 g nasekanej horkej čokolády

Postup

Celé vajíčko vyšľahajte s cukrom, pridajte tekvicové pyré, všetky suché prísady a nakoniec nasekanú čokoládu. Všetko ingrediencie poriadne premiešajte, aby sa hmota spojila a naberačkou na zmrzlinu dávkujte kopčeky na plech vystlaný papierom na pečenie. Kopčeky môžete roztlačiť vidličkou, ale nemusíte – potom budú krásne nadýchané. Pečte v poriadne vyhriatej rúre na 180°C približne 15 minút alebo podľa typu rúry.

Müsli tekvicové sušienky

Müsli tekvicové sušienky

Ingrediencie

  • 160 g tekvicového pyré
  • 80 g medu
  • 1 vajíčko
  • 170 g rozomletých ovsených vločiek
  • 40 g masla, ghee alebo kokosového oleja
  • 40 g nasekanej horkej čokolády
  • 20 g mletého kokosu
  • 30 g nasekaných vlašských orechov
  • 20 g mletého maku
  • 20 g brusníc
  • štipka mletej škorice, muškátového orieška, mletého zázvoru a soli

Postup

Vo väčšej miske najprv premiešajte tekvicové pyré, med a maslo s vajíčkom a korením. Potom pridajte všetky zvyšné suroviny a cesto poriadne spracujte. Na plech dajte papier na pečenie a podobne ako v predchádzajúcom recepte, aj teraz použite naberačku na zmrzlinu a sušienkovú hmotu poukladajte na plech. Roztlačte pohárom alebo lyžicou – sušienky by mali byť vysoké približne 1 cm s priemerom cca 7 cm. Počas pečenia sa nerozlievajú, takže ich môžete uložiť aj bližšie k sebe. Pečte vo vyhriatej rúre približne 25 minút pri 180°C.

Sušienky z tekvicových semienok

Sušienky z tekvicových semienok

Ingrediencie

  • 200 g tekvicových semienok
  • 300 g špaldovej múky
  • 250 g ghee alebo masla
  • 100 g práškového xylitolu alebo iného sladidla
  • štipka soli
  • vanilkový cukor

Postup

Tekvicové semienka rozomeľte a spolu s ostatnými surovinami spracujte na sušienkové cesto. To zabaľte do potravinovej fólie a dajte na noc alebo na pár hodín počas dňa do chladničky. Zvyšný postup je rovnaký ako pri predchádzajúcich sušienkach – cesto naberajte naberačkou na zmrzlinu a uložte na plech vystlaný papierom. Sušienky pečte približne 15 minút pri 160°C. Ešte teplé upečené sušienky môžete obaliť vo vanilkovom cukre a posypať trochou tekvicových semienok.

Aj vám sa už pri pohľade na tieto chutné sušienky zbiehajú slinky? Tak šup-šup do obchodu, predhrejte rúru a pozvite si do kuchyne malých pomocníkov. Ale dávajte si pozor, len tak sa po nich zapráši!

X